top of page

Amaj Darman

This project is located 20 km northeast of Tehran in Pardis Technology Park. One of the policies to build the park was to represent the architectural values. For this purpose, a list of architects was available to employers to choose their ideal designers.

The function of this building is office and calibration laboratory of the operating room equipment and it is located in the medical zone of the park. The ground floor is dedicated to laboratory, storage, parking and facilities. The administrative activities are taken place on the first floor and second floor mezzanine. The access to first floor is provided with a ramp to avoid stair vertical movement, in a way that the first floor converts to the ground floor level. The ramp movement on the elevation creates a dynamism in the main volume and makes influence on it. Plus, the movement also continues to interior spaces. The form of this building is understood by moving on the interior and exterior ramps and it perceives other senses in addition to vision. As well as the visual composition of the forms, things such as displacement, replacement, and distortion of forms have taken place that involve the mind instead of the senses. The movement of the body in the façade and inside the building is part of the project and emphasizes its vibrant form.

Damavand, Iran 2009

TYPOLOGY: OFFICE

Client: Farshad Asghazadeh

STATUS: COMPLETED

SIZE: 400 M2

Fersown villa

 Ferdows villa is located in the coastal town of Ferdows near Royan city at Mazandaran province. The Caspian Sea on the north and the Royan Forest on the south surround this small town. Moreover, a local park on the northeast side and lush mountains in distance provide good views and green perspectives for this property. At some certain heights, there are remarkable scenery and mastery over the pleasant spaces of the adjacent park. Following the existing potentials of the land, we changed the initial scheme of the project. Instead of building a four-bedroom villa on two floors, we distributed the program in different levels. As a result, the two floors broke into several slabs, which each positioned based on the spatial conditions, the view and perspective. A vertical void with a staircase in between stiches all these slabs together as a whole. Moreover, this transparent vertical opening creates the sea-forest connection of the Ferdows town symbolically by connecting an old tree in the southern courtyard with a longitudinal pool in the northern courtyard.

Noor, Iran 2009

TYPOLOGY: OFFICE Client: Farshad Asghazadeh STATUS: COMPLETED SIZE: 400 M2

STRUCTURES

CONTACT

OBJECTS

KRDS

ABOUT

Vault on Vault

Vault on Vault Villa is situated at the end of a township in north of Iran, overlooking the Caspian Sea.

This project tries to take advantage of the facilities of traditional vaults by using new materials and techniques to create new spaces that are compatible with the client's desired plan and their required spaces.

This villa is designed for a family of 5 who have a traditional structure and their desire is to separate public and private spaces, moreover, each family member should have complete privacy in their room. This desire was realized through the creation of separated capsules for all spaces. Each of the capsules has a unique functional space and the remaining space between them is dedicated to circulation spaces. In fact, the capsules act like islands in an archipelago.

These capsules are structurally adapted from the traditional models of Iranian architecture, but in the design and construction of this new structure, existing materials and modern construction systems have been used. With the advent of advanced steel and concrete structures, new possibilities have been opened for further experiments, which provide the possibility of creating new and creative compositions in the architectural works with vaults and domes.

In this project, new combinations of vaults were created by cutting and rotating the vaults in perpendicular directions and placing them on top of each other So that, the load of the top vault is transferred as a point on the pole of the lower vault and reassigned to the walls. This type of load distribution was not present in the composition of the old vault and is only possible with the use of concrete or steel beams. In addition, this load distribution is visually comprehensible, thereby extending the scope of architecture beyond mere aesthetic aspects.

Damavand, Iran 2009

TYPOLOGY: OFFICE

Client: Farshad Asghazadeh

STATUS: COMPLETED

SIZE: 400 M2

Fersown villa